Domotica

Met dit onderdeel proberen wij u een indruk te geven over de mogelijkheden van domotica. Wat is domotica? Kortweg gezegd, huisautomatisering.

Het kan gaan om een draadloze deurbel, het schakelen van zogenaamde lichtscenes, klimaatbeheersing per kamer, bediening van rolluiken of zonneschermen, enz. allemaal te bedienen met behulp van bijvoorbeeld een touchscreen in de woonkamer.

Met een domotica installatie in huis is het mogelijk om bijvoorbeeld een lichtpunt in de hal, vanuit elke kamer aan of uit te schakelen. Wijzigingen in de installatie worden met behulp van een computer gedaan.

Wilt u een lichtpunt schakelen vanaf meerdere plaatsen? Met de computer is het eenvoudig te wijzigen. Met een gewone huisinstallatie moet hiervoor al snel een sleuf in de muur gefreesd worden. Met een goed voorbereide domotica installatie is dit niet nodig.

KNX is onze standaard

Walcheren Elektrotechniek bv werkt met de wereldwijd open standaard “KNX” genaamd. Diverse fabrikanten maken hiervoor materialen en deze zijn volledig uitwisselbaar met elkaar. Met een op maat gemaakt systeem is het bijvoorbeeld ook mogelijk langer zelfstandig in een woning te blijven wonen. In de zorg wordt domotica dan ook steeds meer toegepast.

Nog een voorbeeld.
Bij het verlaten van uw huis is het ook mogelijk om alle verlichting uit te schakelen en hiermee ook de verwarming lager te zetten, met één druk op een knop.
Dit levert natuurlijk een energiebesparing op. Ook is het bij voorbeeld mogelijk een beweginsmelder in een toilet te plaatsen. Het licht gaat dan automatisch aan en ook weer automatisch uit.

Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

Bron: domotica platform (www.domotica.nl)